Törökbálint Sportközpont

Aerobic

Óratípusok

Alakformáló

Az óra típus magába foglalja azokat az erő-állóképességet fejlesztő gyakorlatokat, melyekkel a teljes test átmozgatása valósítható meg. Az óra 10-15 perces intenzív bemelegítéssel indul, majd nyújtással elő készítjük a foglalkoztatásra kerülő izomcsoportokat. Ezután következik 35-40 percben az egész testre kiterjedően, a nagy izomcsoportok foglalkoztatásával a fejlesztő program. A gyakorlatok végrehajtásához használunk segédeszközöket, kézi súlyzót, gumikötelet,  Fit ball-t, Soft ball-t, step padot. Az eszközhasználat az edzők személyiségétől és a vendégek edzettségétől függően változnak. Az alakformáló gyakorlatokat különböző kiinduló helyzetekből hajtjuk végre, izomcsoportonként 2-3 gyakorlat végrehajtásával.

BodyART

Törökbálint Sportközpont bodyART

A bodyART egy tréning, aminek alapját a jóga adja, de megtalálhatóak benne a Pilates, a gyógytorna, a Thai-chi és a Do-in elemei is.

A test egészére hat, egyszerre erősít, nyújt és oldja a stresszt. Testtudatossággal kontrollált gyakorlatok során óráról-órára építi fel a fejlődést erőnlétben, állóképességben, rugalmasságban, kitartásban, stabilitásban, türelemben és tudatosságban. Fejleszti még a tüdőkapacitást, gerincbarát gyakorlatai a mozgásszervi rendellenességeket szépen orvosolja. Jóga ászanái befelé, önmagunkra tereli a figyelmet, ugyanakkor a Thai-chi alapoknak köszönhetően energetizál is. A bodyART nem csak a testet formálja, hanem lelkileg is teherbíróbbá tesz, megerősít a stresszhatások ellen, önismeretre tanít.

Funkcionális köredzés

Crosstraining

A crosstraining egy olyan edzésmódszer, melyben több sportág mozgásanyagát felhasználva a lehető legtöbb kondicionális képességet fejlesztjük egyszerre, illetve felváltva. Ezen képességek a következők: erő, gyorsaság, koordináció, állóképesség, hajlékonyság.

A crosstraining nagy előnye a hagyományos fitness teremben végzett edzésekkel szemben az, hogy itt az eszközigény igen csekély, valamint a szabadban is könnyedén végezhető mozgásforma. Az edzések jelentős része saját súllyal végzet gyakorlatokból épül fel, de emellett kézi súlyzókat, medicin labdát, gumikötelet, ugrókötelet, funkcionális eszközöket (TRX, fit-ball, pilates roller) is használunk. Cél a minél hatékonyabb és változatosabb edzés, valamint új mozgásformák megtanulása, alkalmazása.

Mivel a tréningek összetettségben, terjedelemben és nehézségben különbözőek, ezért minden ember számára alkalmazható. Szabadidő sportolótól az élsportolóig mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb edzésmódszert.

Gerinctorna

A gerinctornán a résztvevők megismerkedhetnek a klasszikus gerinctorna szépségeivel, melyet szakember irányít. A gerinctorna remek megoldást kínál mindazon vendégek számára, akik valamely fajta diagnosztizált gerincproblémával küszködnek vagy gerinctáji fájdalommal rendelkeznek. A szakember által alkalmazott speciális gyakorlatok szelektíven erősítik, illetve nyújtják a gerincet stabilizáló izmokat. A gyakorlatsorok mélyizom erősítő feladatokat tartalmaznak, s főként a has és hát különböző szakaszait dolgoztatják meg. Az óra jellege lassú és kifejezett, koncentrált gyakorlatokat és mozgásanyagot foglal magába. Rendszeres alkalmazásával minden irányban növekszik a gerincoszlop mobilitása és flexibilitása, erősödnek a gerincet tartó izmok, jelentősen csökkennek a gerinc területén a különböző okokból kialakult elváltozások illetve a különböző eredetű és jellegű fájdalmak.

Gymstick

A Gymstick – olyan mint egy súlyzórúd, amelynek végéhez két gumikötél illeszkedik - a kezek és a lábak között állandó változó erőteret hoz létre. Amint az első gyakorlatokat végzed, azonnal érezni fogod, hogy az egész tested, szinte minden egyes izmod tónusba kerül. Ez az állandó kontroll, korrekciós és stabilizáló hatás eredményezi a Gymstick edzések különlegesen komplex edzéshatásait.

A Gymstick egyedülálló módon sokoldalú képességfejlesztést tesz lehetővé. Erőfejlesztés, állóképesség fejlesztés, izomtónus fokozás, ízület és gerincstabilizálás, egyensúly és koordinációfejlesztés történik minden egyes edzésen.

A Gymstick tréning során szinte az egész testünk tónusba kerül és a sok-sok izom együttes terhelése következtében nagyon magas lehet az elhasznált kalóriák száma. Ha az optimális zsírégető intenzitástartományt pulzuskontrollal is ellenőrizzük, látványos testsúlycsökkenés érhető el.

Iron BOKSZ

Új alternatíva az ökölvívásban! Életszerű küzdelem tematikusan felépített koreográfiával, amelyben a hangsúly az állóképesség fejlesztéséről, a haladó iron boxing technikák elsajátítására helyeződik. Intenzív zsírégetéssel már néhány hét elteltével sokkal formásabb lesz testünk, arról nem is beszélve, hogy a csoportos, pörgős box órák a lelkünkre is jótékony hatással vannak.

Az ironbox edzés során olyan típusú terhelésnek tesszük ki az izomzatot, ami nemcsak az edzés során fejti ki hatását, hanem az azt követő 24 órában is. Nyugalmi állapotban is megnövekedett zsírfelhasználást eredményez a lehető legegészségesebb módon.

Ennek jótékony következménye az izomtömeg növekedése, a zsírtömeg csökkenése. Növeli a stabilitást, az aktív és passzív hajlékonyságot, fejleszti a kardiovaszkuláris rendszert. A változatos terhelési ingerek segítik az idegrendszer működését. Fantasztikus hangulatú edzések, közösség, ahol megtalálod a sport igazi szerelmeseit.

Jóga

A kezdő Hatha jóga órákon főleg az ászanák (testhelyzetek) precíz, anatómiailag helyes kivitelezésével foglalkozunk, emellett hangsúlyos az egyszerűbb pránajáma gyakorlatok (légzőgyakorlatok) elsajátítása.

A légzés közvetlen hatással van az idegrendszerre és a tudati folyamatokra, így légzéstechnikákkal olyan blokkok és korlátok oldhatók, melyeket azelőtt a gyakorló személyisége szerves részének tekintett. Ezen tudati korlátok, koncepciók és a – társadalmi benyomások hatására - önmagunkról kialakult kép lazulásával pedig az ember közelebb kerülhet valódi természetéhez, mert megszűnnek az elme tartalmával való téves azonosulások.

A tradicionális Hatha jóga elsődleges célja az élet meghosszabbítása, és egy kényelmes, boldog létezés a testben. Erre valók a nyújtó, erősítő, egyensúly gyakorlatok, melyekkel megeddzük a testet, elmét és felkészítjük a légzőgyakorlatokra. Ezután következhetnek a légzőgyakorlatok, melyek a légzőszervek, légzőizmok fejlesztése mellett a tudat működésére is befolyással vannak. Ezáltal a Hatha jóga edzi a testet, segít az ideális testsúly elérésében és stresszoldásra is kiváló, hiszen a hosszú kilégzésekre végzett nyújtó, lazító gyakorlatok tökéletesek a feszültség levezetésére és az óravégi relaxációnak is fontos szerepe van a munka és a hétköznapok során felgyülemlett feszültség, stressz kezelésében.

Kondi

Mint ahogy a neve is jelzi, ez az óratípus a kondíció javítására, a jó kondíció megszerzésére szolgál. A terhelés állóképesség fejlesztő hatása mellett, az intenzitástól függően zsírégető hatású is lehet. Az óra gyakorlatanyaga egyszerű lépések, lépéskombinációk sorozata, koreográfia nélkül. Az intenzitás és a fejlesztő hatás növelésére az oktatók különböző segédeszközöket alkalmaznak. Felhasznált eszközei a step pad, gumikötél,  Soft-ball, Fit ball, kézi súlyzó.

Nyugdíjas torna

60 éven felettieknek szóló kondíció javító torna, mely segít a fittség és mozgékonyság megőrzésében, a csontritkulás megelőzésében.

Az órát diplomás gyógytornász vezeti, ezért nem kell attól tartani, hogy az esetleges egészségügyi problémák miatt nem fogja tudni elvégezni a gyakorlatokat. A kis létszám pedig lehetővé teszi, hogy az óravezető figyelni tudjon arra, hogy helyesen végezze mindenki a mozdulatokat.

A rendszeres mozgás megkönnyíti a mindennapi teendők elvégzését, legyen szó bevásárlásról, házimunkáról vagy az unokákkal eltöltött aktív időről.

Az óra felépítése:

Az óra 10 perces bemelegítéssel indul, mely során óvatosan átmozgatjuk az összes ízületünket, előkészítjük szervezetünket az erősítő részre, mindezt kellemes, relaxáló zene mellett.

Ezt követően 35 percben izmaink erősítésére és a gerincoszlop nyújtására helyezzük a hangsúlyt kifejezetten ügyelve az ízületvédelemre és a helyes testtartásra. A foglalkozás során különböző eszközöket is alkalmazhatunk a hatékonyság fokozása érdekében.

Az órát nyújtó, lazító gyakorlatokkal zárjuk. Az óra időtartama 45 perc.

Pilates

A pilates olyan koncentráción alapuló fizikai mozgás, amely során helyes légzéssel, az erőközpont alkalmazásával megfelelő időtartamig, ritmusban, pontosan hajtjuk végre a gyakorlatokat. A gyakorlatok során a mély hasizmok megerősödnek, a mozgás gyakorlója megtanulja a medence és más ízületek stabilizációját, a helyes testtartást, majd később a tudatosan izolált izommozgást.

A módszer alapvetése, hogy van egy erőközpont, s innen indul ki minden mozdulat. Az erőközpontot a has jelenti, valamint a hát alsó része, a far, a medence izmai. Innen indulnak ki a mozdulatok. Fontos a megfelelő légzéstechnika, s annak tisztán látása, hogy a rossz egészségi állapot hátterében sokszor a nem megfelelő légzés, és a rossz testtartás áll.

A pilates jó megoldás irodai munkát végzőknek, mivel a kényelmetlen székek, az ülőmunka miatt kialakuló helytelen testtartás miatt sok ember szenved különböző fájdalmaktól. E mozgásforma viszont segíthet megszüntetni ezeket a problémákat. Sérülések, betegségek után is remek rehabilitációs módszer, mivel az adott ízületeket, izomcsoportokat kímélve erősödik a test. Nincsen felesleges megterhelés, lerövidül a rehabilitációs időszak, meggyorsul a felépülés műtétek után.

Spine & Dance

A tánc a lélek, a SpineUp! a gerinc gyógyítója, e kettő találkozása a Spine&Dance. A táncban rejlő ősi ösztönök, energiák párosulnak a SpineUp! gerinctréning elemeivel. Az órán nemcsak az alak, a lélek is formálódik, köszönhetően a tánc felszabadító, a zene lélekemelő és a SpineUp! gerincre gyakorolt, gyógyító hatásának.

Az órát kemény izommunka, lendületes és lágy mozdulatok egyaránt jellemezik. Nem igényel táncos előképzettséget, így bárki számára könnyen elsajátítható, mégis látványos, teljes testet megmozgató, újszerű mozgásanyag, melynek összeállításában gyógytornász-gerincedző is részt vett. Ennek köszönhetően kiváló hatással van a gerincre, a tartásra, az ülő munkából eredő hát- és derékpanaszokra.

TRX

Az amerikai haditengerészet elit alakulata fejlesztette ki a TRX-et, amely mára az egyik leginnovatívabb fitnesz eszközzé vált világszerte. Előnye, hogy egyszerre több izmot megdolgoztatunk a saját testsúlyunkkal.

A TRX egy funkcionális tréning eszköz, amely hevederekből és fogókból áll, általában falra erősítik. Állítható a magassága, ezzel pedig a nehézségi fokozata. A saját testsúlyunkat használva valóban tokától a bokáig megdolgoztat bennünket ez a felfüggesztéses módszer, nagyon sok feladat elvégzésére alkalmas, az edzőtermi izolált gyakorlatokkal összehasonlítva a TRX több izomcsoportra koncentrál egy időben.

A TRX sokoldalú terheléssel jár, funkcionális, összetettek a mozgások. Az emberi testet, mint egységes rendszert állítja a középpontba. Javítja az állóképességet, a koordinációt, segíti a hajlékonyságot, fejleszti a core (törzstartó) izmok stabilitását, a testtartást is javítja.)

XBT

Az XBT® funkcionális tréning eszköz használatával a teljes test fejlesztésére alkalmas edzés lehetőséget biztosít, a sebesség, az erő, a rugalmasság és az állóképesség javítása érdekében. A program során alkalmazott rúgás és ütés elemek, valamint a funkcionális gyakorlatok hosszú távú motivációt garantálnak használója számára. Az edzés program kompakt, intenzív, diverzifikált és minden egyéni képességhez megfelelően illeszthető. A teljes test mozgására van felépítve úgy, hogy kombinálva a sebességgel, a használója számára biztosítani képes a fokozatos teljesítménynövelés lehetőségét, ezzel tükrözve a legújabb fitnesz trendeket.

Az XBT® eszköz képes fokozni az edzés intenzitását, nagyobb erőfeszítésre késztetve egy fokozatosan szabályozható csévélő orsó rugóellenállásának köszönhetően.

Zumba

A Zumba®: életérzés, mozgás, tánc, feltöltődés, boldogsághormon-képzés, stressz- és feszültség levezetés, zsírégetés, állóképesség-növelés és energetizálás egyszerre. A Zumba® fitness titka nem más, mint hogy jó zenére, egyszerű, könnyen követhető táncos koreográfiákra táncolva, a zenébe és a hangulatba belefeledkezve, party-szerűen táncoljuk végig az egész órát! Kortól, nemtől, tánctudástól függetlenül lehet részese bárki ennek az őrületnek! Egészen a kicsiktől kezdve az idősebb korosztályig egyaránt mindenkit magával ragad!

Zumba Kids

Célja a mozgás és a zene iránti szeretet kialakítása, a helyes testtartás segítése, ritmusérzék, koncentráció, a zenével összehangolt mozgáskoordináció és a kreativitás fejlesztése. A csapatszellem, a kitartás és a magabiztosság növelése kedves, vidám, jó hangulatú, vidám zenékre táncolható koreográfián keresztül, játékos elemekkel vegyítve.

Zsírégető

A rendszeresen végzett közepes intenzitású, aerob tréning lehetőséget ad a test meglévő zsírszövetének csökkentésére.  A szervezet, 45 - 50 perc alacsony-közepes intenzitású terhelés után a folyamatos mozgáshoz szükséges energiát főként zsírból nyeri, ezért a zsírégető órán a terhelés ideje alatt a résztvevők pulzusszáma a maximális pulzusszám 60 – 70 %-a (zsírégető zóna) közötti tartományban van, hogy elkerüljük a szervezet idő előtti elfáradását. Ennek megvalósulásáért szükséges a folyamatos pulzuskontroll, lehetőség szerint  Pulzusmérő órák segítségével .  Az óra gyakorlatanyaga lépéseket, lépéskombinációkat, közepes intenzitású alap koreográfiát, majd az óra utolsó 10-15 percében erősítő gyakorlatot tartalmaz. Az erősítő hatású gyakorlatok kiegészítő eszközei a step pad, gumikötél,  Soft-ball, Fit ball, kézi súlyzó.

Zsírégető step

Az egyszerű alap-mozgásanyag, a fel- és lelépések könnyen elsajátíthatók. Természetesen itt is vannak már nagyobb mozgáskoordinációt igénylő órák. Megkülönböztetünk kezdő, középhaladó és haladó csoportot. A szintek - akárcsak a sima aerobicnál - a koreográfia, a lépéskombinációk összetételének nehézségétől, a zene tempójától, illetve az óra végi erősítés (ha van) mennyiségétől, milyenségétől függenek. Könnyíteni-nehezíteni lehet az órát a választott lépcső magasságával. A modern step-padok változtatható magasságúak, 10-15-20 cm-esre állíthatók.

Aerobic órarend

Törökbálinti hírek és programok
Programok