Törökbálint Sportközpont

Squash

A sportág kialakulásának romantikus története egy londoni börtönbe vezethető vissza, ahol a rabok szívesen játszották a squash őseként is nevezhető „rackets” labdajátékot. A játék születését az 1830-as évekre, Londonba teszik, ahol az iskolában a gyerekek egy kis teremben bemelegítés gyanánt ütögették a labdát, miközben a rackets-teremre vártak. A játék elnevezése a puha labda viselkedésére, az általa keltett hangeffektusra utal, mint a „pottyan” vagy a „tottyan”. A játék szabályait 1923-ban rögzítették, és a brit hadseregnek köszönhetően elkezdett terjedni a világban. 1930-ban rendezték meg az első nemhivatalos világbajnokságot, a British Open-t. A következő években főleg pakisztáni és egyiptomi játékosok alkották a sportág élvonalát. A hatvanas évek végén ismét angol uralom volt a sportág csúcsán, majd évekre ismét pakisztáni fölény mutatkozott. Növekvő népszerűsége ellenére a fallabda nem kap elég nyilvánosságot, ugyanis a rendkívül gyors és kisméretű labda nehezen követhető a képernyőkön. Ma már a kiemelkedő versenyeket csak egy irányba fényáteresztő üvegpályákon játsszák, így már a nézők is egyre jobban élvezhetik a játékot.

Minden korosztály számára ajánlható.  Ajánlott azoknak is, akiknek kevés a szabadidejük, mert nagyon intenzív a mozgás, rövid idő alatt és mégis karbantartja a testet. Ezért szokták menedzsersportnak is nevezni.

A legnagyobb előnye a mozgás. Nagyon intenzív, átmozgat akár rövid idő alatt is. Nagyon változatos, izgalmas és szórakoztató. Hátránya az, hogy teremben űzhető sportág, szabadtéren nem játszható. (Azonban biztonságot is ad, mert nem időjárásfüggő.)

Állóképességet, koncentráló képességet és gyorsaságot fejleszt!

Legjobb, ha 9-10 éves korban kezdjük el (de igazából sose késő elkezdeni). Ezt megelőzően képességfejlesztő gyakorlatok végzése ajánlott. Addig űzhető, amíg az illető járni, futni tud. Ezt a sportot elkezdeni csak pályán lehet, szabadban nincs rá lehetőség, így először pályát kell foglalni.

A Törökbálint Sportközpontban két darab squash pálya szolgálja squash-t szerető, vagy csak megpróbálni kívánó vendégeink igényeit.

Lehetőség van squash oktatásra vagy edzővel való gyakorlásra, játékra, illetve ütőbérlésre is.

A pályahasználat bejelentkezéssel (pályafoglalással) működik telefonon (06 23 222-360).

Törökbálinti hírek és programok
Programok